authentiek

De Oranjerie in Barneveld, gelegen op landgoed De Schaffelaar, is een sfeervolle locatie in Victoriaanse stijl. Het gebouw, dat in de 19e eeuw op het terrein heeft gestaan, werd gebruikt om 's winters planten, heesters en boompjes die niet tegen de vorst konden te bewaren. Vanwege de daar bewaarde sinaasappelboompjes werd zo'n winterverblijf dan ook wel een oranjerie genoemd. Daarnaast ligt er een slingervijver, die het Franse werk wordt genoemd en staat er een theekoepeltje.

Toen een aantal jaren geleden besloten werd het landgoed in de authentieke staat te herstellen (de tuin werd in 1767 ontworpen door een leerling van André le Nôtre, ontwerper van de paleistuinen van Versailles) werd de fundering ontdekt van de huidige Oranjerie. Met behulp van de Nationale Postcodeloterij is in 2005 het pand in de authentieke stijl herbouwd.

Het landgoed waarop de Oranjerie staat is zo'n 94 hectare groot en wordt beheerd door Stichting Het Geldersch Landsschap.